Növeld a hatékonyságot Dockerrel

Növeld a hatékonyságot Dockerrel

A Docker, amely applikációk containerekbe csomagolását és abban történő futtatását teszi lehetővé, jelenleg is elérhető képzési kínálatunkban magánszemélyek és vállalatok részére. Ha ismerősen mozogsz az IT világában, bizonyára hallottál már róla – amennyiben azt is szeretnéd tudni, kinek és miért érdemes Dockert tanulnia, olvass tovább!

Kinek érdemes Dockert tanulnia

Miért válaszd a Dockert?

A Docker az egyik legnépszerűbb container framework, nem véletlenül. Nagy mértékben megkönnyíti a fejlesztők és a DevOps szakemberek dolgát, hiszen segítségével rövid idő alatt production-közeli környezetek hozhatóak léte, amelyek lehetővé teszik a tesztelést.

A virtuális környzetek egyre elterjedtebbek ezen a területen, ugyanis ezzel a megoldással lehetséges a production infrastruktúrára nagyon hasonlító virtuális környezetben fejleszteni. Azonban a hagyományos virtuális gépek esetében egy teljes operációs rendszert kell felépíteni, annak minden összetevőjével, így rengeteg olyan elem lesz, amely a feladathoz tulajdonképpen nem is szükséges. A Docker viszont “a host operációs rendszer kernelére támaszkodva virtuálisan választ le rétegeket a rendszerben, így izolált virtuális környezetek jönnek létre.” (forrás: stylers.hu)

Ez a szeparálás nem csak praktikus, hanem biztonságos megoldás is, hiszen így, ha az egyik konténer megsérül, az nem érinti a többit. A Docker további fontos előnye a gyorsaság – ez annak köszönhető, hogy a konténerek kicsik és kevés erőforrást használnak. Növelheti a szerverek kihasználtságát, a CI/CD folyamatok pedig tovább egyszerűsödnek vele. Moduláris és skálázható: nagyon egyszerűen feldarabolhatjuk vele az alkalmazásunkat különböző konténerekbe.

Kinek érdemes Dockert tanulnia

Kinek érdemes megtanulni?

Szerencsére viszonylag könnyen elsajátítható technológia, ha rendelkezel a megfelelő előismeretekkel. Nem árt, ha van IT vagy rendszergazdai alaptudásod, illetve tisztában vagy a Unix és Linux operációs rendszerek működésével. Nem szükséges seniornak lenned a tanuláshoz, akár egy jól képzett junior is belevághat a megismerésébe! Szoftverfejlesztőknek, rendszergazdáknak, architecteknek és üzemeltetőknek ajánljuk – a Docker konténerek világa szinte bárki számára tartogat hasznos ismereteket.

Ha tetszett a bejegyzés, olvass minket máskor is! Tervezünk további konténerizációval kapcsolatos cikkeket írni.

👉 Ha pedig felkeltettük az érdeklődésed, figyelmedbe ajánljuk gyakorlatorientált Docker Tréningünket!

Legutóbbi bejegyzések

Mesterséges intelligencia az etikai kihívások és dilemmák tükrében

A Deloitte felmérése szerint a fogyasztók 76%-a aggódik a mesterséges intelligencia által generált félrevezető információk miatt, és több mint 50%-uk nem képes megkülönböztetni az AI és az ember által előállított tartalmakat. Az üzleti szektorban szintén bizonytalanság uralkodik: a munkavállalók mintegy 60%-a nem tudja, hogy a vállalat által alkalmazott AI rendszereknek vannak-e etikai szabványai.

Új korszak az alkalmazásfejlesztésben: a low-code, no-code világa

A Gartner felmérése szerint 2025-re az új, egyedi üzleti alkalmazások 60%-a újrafelhasználható üzleti szolgáltatásokból fog felépülni. Ahelyett, hogy mindent a nulláról kezdenénk, az előre elkészített komponensek által gyorsabban és könnyebben szállíthatunk szoftvermegoldásokat. A low-code platformok megjelenésével új korszak kezdődött a szoftverfejlesztésben, mára különösebb kódolási ismeretek nélkül is belevághatunk az alkalmazásfejlesztésbe. Bátor kijelentés ez, amikor a low-code, no-code előnyeiről beszélünk, és egyáltalán mit értünk a módszer alatt? Nézzünk ennek a mélyére.

Fejlesztés, biztonság, működés: a DevSecOps háromszögében

Kevesebb hiba? Kevesebb stressz? Hogyan érhetjük el mindezt? A válasz a #DevSecOps-ban rejlik, ami teljesen új megközelítést hoz a biztonsági kérdések kezelésében a szoftverfejlesztés során. Képzeljük el ezt úgy, mint egy ház építését. Nem várjuk meg, hogy a ház elkészüljön, és csak akkor gondolkodunk a biztonsági rendszerekben. Beépítjük őket az alapoktól kezdve.

2024-01-18T09:31:57+01:00
Go to Top