Webes portálok fejlesztése

A Stylers Group legrégebben működő szolgáltatása a webes portálok fejlesztése, ugyanis 2004 – es alakulásunk óta vagyunk ennek a területnek a szakértői.

Webes portálok fejlesztése során kiemelten fontosnak tartjuk az üzleti és egyéb igények megértését, hogy mi is részesei lehessünk a projektnek és eddigi tapasztalatunkra hagyatkozva tanácsot tudjuk adni az igényfelméréstől kezdve a folyamatos üzemeltetésig.

Egy nagyobb rendszer tervezésénél és fejlesztésénél alapvetően MVP – ben gondolkodunk, ami azt jelenti, hogy az ügyféllel a tervezést is úgy alakítjuk, hogy minél hamarabb éles üzembe tudjuk a munkát folytatni, modulokat pedig úgy megírni, hogy azok valódi igényekre épüljenek. Ennek a gondolkodásnak a legfőbb előnye az, hogy a terméket minél hamarabb megismerik a felhasználók, amiből a lehető legtöbb visszajelzést lehet építeni.

Munkamódszerünk tekintetében kisebb projektnél vízesés modellben, nagyobb projektnél pedig scrum és kanban agilis szemlélettel szeretünk dolgozni ügyfeleinkkel.

A technológiák tekintetében frontend oldalon Angular2 és React – al dolgozunk általában. Backend esetében pedig az üzleti és IT igényeknek megfelelően Node.js, Php, Python és Java programozási nyelvet használunk. Frontend felületek fejlesztésénél tudatosan törekszünk a tartalom és a forma tökéletes egységére, mert tisztában vagyunk azzal, hogy ez mennyire fontos a felhasználóidnak. Backend felületek fejlesztésénél fontos számunkra a biztonság és a forráskódok átláthatósága a folyamatos üzemeltetéshez.

A minőségbiztosítás szintén fontos számunkra. Az olyan projektek esetében, ahol folyamatosan fejlődik a rendszer automatikus teszteket írunk ezzel is biztosítva a tökéletes müködésre való törekvést. (Erről írtunk egy blogbejegyzést itt.)

Nagy látogatottságú és terhelésű portálok esetén

Ma már egy webes fejlesztésnél nem az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy egy szerverre megcsinálunk egy oldalt, ami működik, hanem az, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyek az adatbázisra háruló nagy terheléssel is megbirkóznak akár milliós egyidejű látogatószám mellett. Ilyenkor a megoldás az adatbázisok szétválasztása funkciók szerint több felhő alapú szerverre.

Nagy látogatottságú portáljaink fejlesztése során az Amazon Web Servervices megoldásokat használjuk, mely képes a terhelést több szerver között elosztani és így a terheléstől függetlenül biztosítani a portálok optimális működését és sebességét. A több szerveres megoldásoknál a terhelést load balancerek osztják el a webfleetek és az adatbázis replikák között, ezzel a módszerrel pedig millió feletti egyidejű látogatószám mellett is zökkenőmentesen tudnak üzemelni üzleti portáljaink.

Az Amazon Web Servervices biztosította platformon a végtelenségig tudjuk skálázni a rendszert a terheléstől függően, ráadásul mindezt automatikusan, biztosítva ezáltal, hogy a portálok ne csak nagy, hanem ingadozó terhelés mellett is optimálisan működjenek és automatikusan mindig pontosan annyi erőforrást és szerverórát használjanak fel, amennyi éppen szükséges a zökkenőmentes működés biztosításához.