Ismerd meg a TypeScriptet

Ismerd meg a TypeScriptet

A webes technológiák egyik legérdekesebb újítása a TypeScript programozási nyelv, amely egyre népszerűbb megoldás front-end környezetben. Korábbi blogbejegyzéseinkben már több technológia világába nyújtottunk rövid betekintést (Angular, Docker), ezek mintájára most arra szeretnénk kitérni, miért érdemes megismerkedned a TypeScripttel 2020-ban.

Mi a TypeScript?

A TypeScript egy objektumorientált script nyelv, amelyet a Microsoftnak köszönhetünk (a projekthez köthető legismertebb név Anders Hejlsbergé, aki a C# és a TurboPascal atyja). Megalkotásakor egy olyan eszközt szerettek volna létrehozni, amely elősegíti a hibák korai felismerését a típusrendszeren keresztül, és hatékonyabbá teszi a JavaScript fejlesztését (megoldja annak skálázódási problémáit). Nyílt forráskódú, operációsrendszer- és böngészőfüggetlen programozási nyelv lett az eredmény, amelynek a JavaScripthez képest a legfontosabb újdonsága az, hogy statikusan típusos.

Miért érdemes TypeScriptet tanulnod?

A TypeScript egyre keresettebb megoldás. Akár hobbiszinten is megéri időt szánnod rá, viszont ha profi front-end fejlesztő szeretnél lenni, szinte kötelező az elsajátítása. Még ha csak a nyelv pár százalékát is ülteted át a gyakorlatba, érdemes megismerkedned a fogalmakkal, mert sok hasznát veszed majd a későbbiekben, akár a munkaerőpiacon is.

Néhány pontba összeszedtük, melyek a legfontosabb előnyei:

1. Könnyen elsajátítható

A TypeScript tanulása meglehetősen egyszerű, különösen akkor, ha már ismered a JavaScript programozási nyelvet. Sokan azt is mondják, hogy elsajátítása annyira egyszerű egy JavaScriptet használó fejlesztőnek, hogy tulajdonképpen csak ki kell lépnie a “JavaScript-dobozból”, és kívülről szemlélni azt, egy másféle perspektívából.

2. JavaScipt-kompatibilis

A TypeScript másik fontos, JavaScripthez köthető előnye, hogy felülről kompatibilis is vele, vagyis a már meglévő JavaScriptes projektjeidet módosítás nélkül fel tudod használni TypeScriptben is.

3. Biztonságos

Ahogy a neve is sugallja, a TypeScript egyik legfontosabb tulajdonsága a típusosság. Mivel pl. a JavaScript a “lazán gépelt nyelvek” közé tartozik, összetettebb alkalmazások fejlesztésekor nehezebb vele adatkötést megvalósítani – a TypeScriptnél viszont nincs ezzel probléma.

4. Egyszerűsít

A TypeScript leegyszerűsíti a JavaScript kódot, megkönnyítve az olvasást, a megértést és a hibakeresést is.

Hogyan vágj bele?

Ha rendelkezel a szükséges alapokkal, és kedvet kaptál a TypeScripthez, először Anders Hejlsberg 2012-es videóját ajánljuk: Introducing TypeScript. Amennyiben ez alapján úgy döntöttél, egy kicsit jobban meg szeretnéd ismerni ezt a nyelvet (és jól tudsz angolul), a TypeScript Handbook is a segítségedre lehet – ez jó kiindulási pont, hiszen számos témakört érint. Számos részletes tutorial videót is találsz a Youtube-on, hivatalos dokumentációját és letöltéseit pedig itt éred el. Jó tanulást kívánunk!

Remek hírünk van!

Online Angular & TypeScript tréningünk hamarosan indul! 💡

Legutóbbi bejegyzések

AI+low-code: A kódolás jövője és kihívásai

2026-ra a vállalatok 80%-a fog AI-t használni. A mesterséges intelligencia forradalmasítja a kódolás világát, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni annak kihívásairól és a tévhitekről sem. A hype vakságának csapdájába esve könnyű elfelejteni, hogy az AI, bár rendkívüli lehetőségeket rejt, nem váltja ki az emberi tényezőt. A fejlesztői munka hatékonyságának növekedése mellett számos aggály is felmerül, legyen szó jogi kérdésekről, adatvédelemről, vagy egyszerűen a minőség fenntartásáról.

Mesterséges intelligencia az etikai kihívások és dilemmák tükrében

A Deloitte felmérése szerint a fogyasztók 76%-a aggódik a mesterséges intelligencia által generált félrevezető információk miatt, és több mint 50%-uk nem képes megkülönböztetni az AI és az ember által előállított tartalmakat. Az üzleti szektorban szintén bizonytalanság uralkodik: a munkavállalók mintegy 60%-a nem tudja, hogy a vállalat által alkalmazott AI rendszereknek vannak-e etikai szabványai.

Új korszak az alkalmazásfejlesztésben: a low-code, no-code világa

A Gartner felmérése szerint 2025-re az új, egyedi üzleti alkalmazások 60%-a újrafelhasználható üzleti szolgáltatásokból fog felépülni. Ahelyett, hogy mindent a nulláról kezdenénk, az előre elkészített komponensek által gyorsabban és könnyebben szállíthatunk szoftvermegoldásokat. A low-code platformok megjelenésével új korszak kezdődött a szoftverfejlesztésben, mára különösebb kódolási ismeretek nélkül is belevághatunk az alkalmazásfejlesztésbe. Bátor kijelentés ez, amikor a low-code, no-code előnyeiről beszélünk, és egyáltalán mit értünk a módszer alatt? Nézzünk ennek a mélyére.

Fejlesztés, biztonság, működés: a DevSecOps háromszögében

Kevesebb hiba? Kevesebb stressz? Hogyan érhetjük el mindezt? A válasz a #DevSecOps-ban rejlik, ami teljesen új megközelítést hoz a biztonsági kérdések kezelésében a szoftverfejlesztés során. Képzeljük el ezt úgy, mint egy ház építését. Nem várjuk meg, hogy a ház elkészüljön, és csak akkor gondolkodunk a biztonsági rendszerekben. Beépítjük őket az alapoktól kezdve.

2024-01-18T09:31:10+01:00
Go to Top