Kubernetes – Kell-e nekem service Mesh? tréning
Szeretnéd mélyíteni Kubernetes ismereteidet?

2024 tavasz

6 óra

Online vagy személyes

A tanfolyamról

Mindenki erről beszél, de senki sem csinálja? Mi az a service mesh? Alapvetően 3 fontos témakörről fogunk beszélni: Observability, Traffic Management, Security. Hogyan kaphatunk “ingyen” metrikákat anélkül, hogy az alkalmazásainkon módosítanánk? Hogyan implementálhatunk timeout /retry /circuit breaker /blue-green feature-öket újra csak a microserviceink érintése nélkül.

Összehasonlítunk 2 service mesht: az istio-t és a linkerd-et. Az egyik mindent (is) tud, cserébe nagyban növeli a komplexitást. A másik ugyan kevesebbet tud, viszont mar pár óra alatt produktívan üzembehelyezhetjük.

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

  • Azoknak, akik már otthonosan mozognak a Kubernetes világában, valamint elsősorban DevOps vagy üzemeltetési feladatokkal foglalkoznak, de döntéshozóknaik is hasznos lehet.

Tematika

Mi az a service mesh?

Observability

Traffic management

Security

A négy “golden signal”

latency: mennyi ideig tart egy kérés kiszolgálása

req/sec: ez a terhelésnek az egyik legegyszerűbb mérőszáma

error rate: a rendszer egészségi állapotát tükrözi

saturation: mennyire közelítjük a 100%-os kihasználtságot

traffic management

request routing: hogyan tudjuk egy microservice különböző verzióit ki/be kapcsolni a forgalomba/ból?

traffic shifting: canary deploymentnel fokozatosan szeretnénk a különböző verziókhoz százalékos arányokban elosztani a terhelést

Timeout: hogyan konfiguraáhatjuk a microserviceinket, hogy ne várjanak a végtelenségig

circuit breaker: hogyan korlátozhatjuk le a hibás microservicek hatását, hogy a továbbgyűrűző hibákat megelőzzük

fault injection: tesztelhetjük a microserviceink hibatűrő képességét, egyszerűen a függőségek hibáinak szimulációjával

Security:

mTLS: mutual Transport Layer Security. Hogyan biztosíthatjuk, hogy a microserviceink titkosított csatornákon kommunikáljanak egymásal

Vizualizáljuk a Service Mesht: Az Istioba be van épitve egy webes UI, Kiali a neve.

Installáljunk

istio

linkerd

Képzésvezető

Oktatóink a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek, akik sokéves tapasztalatukkal, gyakorlatorientált tréningekkel adnak át olyan tudást, amelynek segítségével hallgatóink élvezettel fejlődhetnek.

Személyre szabott vállalati képzésünk érdekel?

Egy egész fejlesztői csapat számára keresel oktatást? Esetleg más technológia érdekel? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és a vállalati igényekhez és a tudásszinthez kialakított ajánlatot küldünk egyedi tematikával, tanrenddel.

Ők minket választottak

Ezért válassz Te is minket!

IT képzéseinket agilisan, a legfrissebb technológiai igényekhez mérten, gyakorlatorientáltan, folyamatos visszajelzésekre alapozva fejlesztjük magánszemélyek és vállalatok részére.

Szakmai csapatunk világszínvonalú fejlesztői tapasztalattal rendelkezik. Oktatóink a vállalati szférából érkeznek, a tananyag kialakításánál pedig mindig a piaci igényekből indulunk ki. Személyre szabott oktatás esetén díjmentes igényfelmérést követően a vállalati igényekhez és tudásszinthez kialakított egyedi tematikával, tanrenddel dolgozunk. Eredménycentrikus megoldásokkat kínálunk, amelyek minden esetben partnereink üzleti céljait szolgálják. Küldetésünknek tekintjük, hogy olyan IT tudást és szemléletet adjunk át hallgatóinknak, amelyeket élvezettel használhatnak saját énjük komplexebbé tétele érdekében.

Információ

Amennyiben kérdésed lenne, keresd kollegáinkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Laczkó Gábor

gabor.laczko@stylersgroup.com

+36 (20) 416 – 1932

Jagos Orsolya

orsolya.jagos@stylersgroup.com

+36 (30) 705 – 0973