2022-ben a globális IT piac költése megközelítőleg 4450 milliárd dollár értékű volt. 2023-ban ez a szám elérheti a 4600 milliárd dollárt (Gartner, 2023).

A vállalatok a 2023-as évre a posztpandémiás növekedést remélték, ehelyett kénytelenek szembenézni a tartós infláció hatásaival, az ellátási láncot érintő fennakadásokkal, az energiaválsággal és az IT munkaerőhiánnyal. A gazdasági bizonytalanságokból felocsúdva a legtöbb cég célja a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, miközben törekednek az innovációra az erős versenypozíció kiépítése érdekében. Az üzleti vezetők 94%-a szeretné 2023-ban fejleszteni és felgyorsítani a digitális transzformációját.

Na de milyen trendek uralják jelenleg az IT piacát, mit kell tudnunk a számokról, és merre van az előre?

A digitális transzformáció és a pandémia begyűrűzése teljességgel mondhatjuk, hogy rákényszerítette a cégeket arra, hogy korábban nem tapasztalt gyorsasággal ugorjanak fejest új technológiák, informatikai megoldások és folyamatok fejlesztésébe. Az IT szektorban fennálló munkaerőhiány eddig is jellemző volt, most azonban tovább fokozódott, még nagyobb kereslet alakult ki a fejlesztők iránt a különböző iparági szereplők részéről. A legnagyobb hiány az alkalmazásfejlesztésben, AI-ban, gépi tanulásban, Python, Cybersecurity és felhő-alapú technológiákban jelentkezik. A Deloitte globális felmérése alapján a vállalatok arról számolnak be, hogy a szükséges erőforrás megszerzése a legnagyobb belső kihívás a szervezetük számára, annak ellenére, hogy folyamatosan növelték alkalmazotti bázisukat az elmúlt években. 62%-uk pedig bevallotta, hogy nincsenek felkészülve a fluktuáció okainak kiküszöbölésére sem. Az Accelerence 2023-as felmérése szerint a fejlesztők csupán 29%-a vallotta, hogy jelenlegi munkaadójánál szeretne maradni továbbra is. Ennek oka a korai kiégés, a motiváció hiánya, a rugalmatlan munkakörülmények.

A 2023-as trendeket alakítja a mesterséges intelligencia is. Az AI már nem egy sci-fi jelenség, hanem az üzleti világ támogató eszköze, amit a vállalatok folyamataik hatékonyságának növelésére, a teljesítmény előrejelzésére, kockázati tényezők csökkentésére, toborzási folyamatok előmozdítására alkalmaznak. A szervezetek egyre nagyobb százaléka fog mesterséges intelligencia eszközökkel tartalmat előállítani a közeljövőben, hiszen az ember soha nem lesz elég gyors ahhoz, hogy a személyre szabott tartalmak iránti igényt azonnal kielégítse. A Rackspace Technology 2023-as felmérése alapján a vállalatok 69%-a magas prioritásként kezeli az MI projektek bevezetését, 74%-uk már valós, érzékelhető előnyökről is beszámol, azonban a legnagyobb kihívás ezen a területen is a szakemberhiány, amiről a szervezetek 67%-a számolt be.

A cybersecurity szaktudás iránt is egyre nagyobb a kereslet. A készséghiány mellett a vállalati vezetők az informatikai biztonságot tartják a legnagyobb kihívásnak stratégiai céljaik elérése során. A pandémia óta a kiberbűnözések száma 600%-kal, a zsarolóvírussal fenyegetett vállalatok kárigény benyújtása pedig 150%-kal emelkedett! Ennek tudatában nem is olyan meglepőek a Deloitte 2022-es globális felméréséből származó számok: a vállalatok több mint 80%-uk döntött IT csapat bérlése mellett az említett évben, akik részben vagy teljes egészében támogatják a kiberbiztonság megvalósításával járó feladatokat.

Mi lehet a megoldás az IT szektor nehézségeire?

A munkaerőhiány kiküszöbölésére egyre több vállalat fordul az IT csapat bérlése felé a hagyományos toborzási modell helyett. Ez jó megoldás, hiszen nagyfokú rugalmasságot biztosít. A vállalatok könnyen bővíthetik vagy csökkenthetik a csapatlétszámot attól függően, hogy adott időszakban vagy projekten milyen igények állnak fent. Az IT csapat bérlés jelentős költségmegtakarítást jelent, ami a vállalkozások mintegy 60%-ának kiemelt tényező a döntésnél.
A Deloitte globális felmérése szerint a vállalatok 65%-a érzi úgy, hogy sokkal hatékonyabban tud a core tevékenységeire (értékesítés, termékfejlesztés, stb.) fókuszálni, hiszen az erőforrásbérléssel azonnal magasan képzett szakember gárdához jutott, akikre gond nélkül rábízhatók az IT feladatok.

A fluktuáció csökkentésére érdemes a cégeknek az alkalmazotti jólétre fókuszálni. A posztcovid hozadéka a hibrid/remote munkavégzés, ami ma már alapvető elvárás a fejlesztők részéről, ezért a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez, megfelelő online irodai ökoszisztéma kiépítésével. A meglévő alkalmazottak át- vagy továbbképzése szintén megoldás lehet vállalati tréningekkel, ami nem csak a szakembereket teszi motiváltabbá, a cégeknek is előnyére válik, hiszen nem kell új erőforrás után nézni. Ha hasonló terveid vannak, és fejlesztenéd csapatod tudását, nézz körül a Braining Hub vállalati képzései között.

Ha az eddigi megoldások nem segítenek, még mindig vannak alternatívák az erőforrások optimalizálásra. A low code/now code platformok jelentős változást hozhatnak a fejlesztői folyamatokba. Ezek olyan eszközök, melyek nem igényelnek feltétlenül programozói tudást, így remélhetőleg enyhítik az IT szakemberhiánnyal járó nehézségeket a vállalatoknál. Nem arról van szó, hogy az alacsony kódolású platformok majd eliminálják a képzett szakemberek iránti keresletet, hanem inkább tovább növelik a tanulási kedvet az alkalmazásfejlesztés irányába, ezáltal segít mérsékelni a technológiai készségekben keletkező űrt. Gondoljunk csak bele, mennyivel kevesebb fejfájást okoz egy szervezetben, ha nem csak az applikáció fejlesztésben jártas munkavállalóra tudunk ilyen projekteken támaszkodni, hanem bármilyen fejlesztői erőforrásunkra. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztőknek sokkal több idejük lesz arra, hogy az értékes feladatokkal foglalkoznak, ezáltal fokozható a vállalat termelékenysége és innovációja is.

Ami pedig a jövőt illeti…

Felkészül a metaverse, low code, AI, blockchain.. A metaverse környezetével való kísérletezés elkezdődött, ami azt jelenti, hogy az IT szektorban egyre fontosabb lesz a fejlesztés és szakember képzés ezen a területen. A Fülöp-szigetek IT piacán már most látszik a növekvő igény a metaverse szakemberek iránt a virtuális ingatlanok területén. A digitális környezet létrehozásához, fejlesztéséhez és karbantartásához szükség lesz majd olyan szakmákra, mint Metaverse Tervező, Metaverse Cyber-Security, Ecosystem Developer.

A jelenleg nehézséget okozó IT munkaerőhiány továbbra is jellemezni fogja a piacot, csak más fejlesztői készségeknél fog jelentkezni, így már most érdemes felvértezniük az IT vállalatoknak magukat a metaverse-hez kapcsolódó tudással. A decentralizált világba való törekvés magával rántja a blockchain igényét is, ami már most jelentős szerepet tölt be bizonyos szektorokban. Csak hogy konkrét példát említsünk: Grúziában az okiratok helyességét ellenőrzi a földhivatalokban, de itthon sem idegen technológia, az MNB is elkezdte beépíteni szolgáltatásaiba.

Előrejelzések alapján a legtöbb szervezet 2024-ig 30%-kal növeli majd ,,low code” platformok használatát automatizáció és hatékonyságnövelés céljából. Az üzleti vezetők 78%-a 2023-ban olyan megoldásokat kíván eszközölni az automatizáció és az AI kapcsán, melyek kiváltják részben vagy akár egészben az adminisztrációs feladatokat (Blueprism, 2022). A LCNC alkalmazások rugalmassága, ellenben a dobozos megoldásokkal, valamint azok gyorsasága és kedvezőbb költségei, ellenben az egyedi fejlesztéssel, megkérdőjelezhetetlenek. Éppen ezért lesznek különösen népszerűek.

Elképzeléseink szerint a jövőben az informatika egy olyan új korszakába lépünk, ahol a fejlesztői munka korábban nem tapasztalt hatékonysággal robog a támogató, innovatív technológiáknak köszönhetően, és ahol az üzleti vezetők is fellélegezhetnek picit, ha az IT erőforrások kerülnek szóba, hiszen a csapatbérlés, átképzés, a low code/no code alkalmazások széleskörű elérhetősége könnyít majd a szakemberhiányon.