Kevesebb hiba? Kevesebb stressz? Hogyan érhetjük el mindezt? A válasz a #DevSecOps-ban rejlik, ami teljesen új megközelítést hoz a biztonsági kérdések kezelésében a szoftverfejlesztés során. Képzeljük el ezt úgy, mint egy ház építését. Nem várjuk meg, hogy a ház elkészüljön, és csak akkor gondolkodunk a biztonsági rendszerekben. Beépítjük őket az alapoktól kezdve.

A Statista 2022-es globális felmérése alapján a vállalatok nagy része adaptálta már a témában forgó szemléletmódot üzleti folyamataiba: 27%-uk előrehaladott szakaszban tart a DevSecOps bevezetésével, 50%-uk pedig annak korai fázisában.

De akkor kezdjük is az alapoktól: Mi az a DevSecOps?

A kifejezés a fejlesztés (Development), biztonság (Security) és működés (Operations) szavak rövidítése. Egy olyan szemléletmódról vagy rendszerről van szó, ahol ez a három tevékenység szorosan összekapcsolódik, és ahol a biztonság nem utólagosan felmerülő feladat, hanem integrált, központi része minden folyamatnak. Lényege, hogy nem a fejlesztési projekt végén végezzük el a biztonsági auditot, hanem a fejlesztés minden szakaszában gondolunk arra. A szemléletmód prioritásként kezeli még a csapatok közötti kommunikációt és a felelősség megosztását is. Ez azért fontos, mert az átlátható kommunikáció és a tudásmegosztás hozzájárul ahhoz, hogy a DevSecOps szemléletmódja beépüljön a vállalati kultúrába, és a szervezet minden tagja tisztában legyen az ahhoz kapcsolódó célokkal is. A biztonság tehát közös felelősséggé válik.
A fejlesztés és üzemeltetés területén népszerűvé vált a konténerizáció, ami lehetővé teszi a megbízható és biztonságos alkalmazásfejlesztést.

Gönczy Gábor, a Stylers Group egyik alapítója is megosztotta tapasztalatát a témát illetően: ,,Manapság a legtöbb alkalmazás már konténerizált, így fontos szerepe van a biztonságos base image választásnak. Korábban gyakori választás voltak az alpine vagy a distroless base imagek, ezen a piacon pedig az egyik legígéretesebb a chainguard base image. Méretüket tekintve kicsik, igy kisebb az attack surface, valamint törekednek a nulla CVE-re (common vulnerability).”

Mi hívta életre a szemléletmódot?

Korábban igen későn kerültek bevezetésre a biztonsági gyakorlatok a fejlesztés életciklusában. Az utóbbi években azonban gyakoribbá váltak a kibertámadások, így egyre nagyobb fókuszt kapott a biztonság kérdése. Egy-egy ilyen kibertámadás ugyanis nem csak az alkalmazásokra, hanem akár a teljes IT infrastruktúrára is veszélyt jelenthet. Ennek hatására egyre több szervezet kezdte el megerősíteni biztonsági rendszerét, már a fejlesztés első szakaszától kezdve. Egyre fontosabb tényező a gyors piacra kerülés, ezért a fejlesztőcsapatok rövidebb fejlesztési életciklusra törekednek. A DevSecOps azért lehet hatékony, mert biztonságos és megbízható megoldást kínál erre a fejlesztési ökoszisztémára.

Milyen előnyei vannak a DevSecOps-nak?

Gyorsabb alkalmazásfejlesztés: a rendszer által nem csak a biztonság javítható, hanem a fejlesztési folyamatok is felgyorsíthatók. Miért? Azért, mert kevesebb a hiba, az utolsó pillanatokban felbukkanó problémák, ezáltal kevesebb a stressz is. A hagyományos módszerekhez képest ez sokkal hatékonyabbá teszi a kódok védelmét.

Preventív szemlélet: a kiberbiztonsági kihívások folyamatosan változnak, melyekre a DevSecOps megfelelő megoldást biztosít. A szemléletmód által olyan biztonsági intézkedéseket tehetünk, melyek folyamatosan tesztelik, ellenőrzik, javítják és elemzik a kódokat, így megelőzve a potenciális fenyegetéseket. Ha időben azonosításra kerülnek ezek a kockázati tényezők, még időben javíthatók, mielőtt komolyabb problémává válnának.

Automatizált monitorozás és tesztelés: a DevSecOps előnye, hogy lehetővé teszi az automatizált tesztelési eljárásokat, az automatizált tesztscriptek írását annak érdekében, hogy a kód fejlesztési folyamatba való integrálása előtt validálásra kerüljenek.

Rugalmasság: nem csak a kiberfenyegetések változnak, hanem egy szervezet biztonsági intézkedésre vonatkozó igényei is. A DevSecOps képes alkalmazkodni ezekhez a változékony tényezőkhöz, legyen az más technológiai infrastruktúra, biztonsági szabályozás vagy új platform, eszköz.

Költséghatékonyság: ha a biztonsági kockázatok minél gyorsabban a felszínre kerülnek, annál gyorsabbá válik a fejlesztési folyamat is, ami kevesebb mérnökórát eredményez. Továbbá gondoljunk csak bele, hogy mekkora költséghatékonyságot eredményez a DevSecOps, ha 2021-ben több mint 6 billió amerikai dollárba került a világnak a kiberfenyegetések visszaszorítása!

Tudásmegosztás: a DevSecOps nagy hangsúlyt fektet a csapatok közötti együttműködésre, ezáltal a fejlesztő és üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek közösen dolgozhatnak a szervezet biztonságért. A közös munka hozzájárul az értékes tudás és készségek átadásához, ami még hatékonyabb és gyorsabb eredményt indikál.

A modern technológiai ökoszisztémában kulcsfontosságú a gyorsaság, ugyanakkor a biztonság kérdése sem elhanyagolható ahhoz, hogy egy vállalat innovatív és versenyképes maradhasson. A fejlesztés, biztonság és az üzemeltetés szoros integrációja megfelelő megoldást biztosít az üzleti kihívások kezelésére. A szemléletmód nem csak az alkalmazások biztonságát kínálja, hanem lehetővé teszi a szolgáltatási paletta szélesítését is, ami árbevétel növekedést eredményez. Ennek oka, hogy hosszú távon ösztönzőként hat új technológiák bevezetésére, hiszen nem kell aggódni az infrastruktúra biztonsága miatt. A Synopsys globális felmérése alapján a válaszadó vállalatok több mint 80%-a úgy nyilatkozott, hogy a kritikus sebezhetőségekkel kapcsolatos biztonsági problémák kiküszöbölése pozitív irányba befolyásolta szoftver szállítási ütemterveiket 2023-ban (Synopsys, 2023).

A DevSecOps nem csak egy technológiai megoldás, hiszen kultúraváltást vonz magával. Azok a vállalatok, amelyek elkötelezik magukat a módszertan adaptálásában, nem csak hatékonyabb fejlesztési folyamatokat valósíthatnak meg, hanem versenyképessé és ellenállókká válhatnak a gyorsan változó üzleti környezetben.
Ha szeretnél bővebb ismereteket szerezni a témában, akkor nézz szét Devops képzéseink között.